Premierul incearca sa salveze in extremis un scandal cu consecinte grele asupra procentelor PNL care, oricum, de ceva vreme nu se simt foarte bine. Scandalul lefurilor din societatile de stat.
Nici nu se stinsese bine ecoul vocii lui Varujan Vosganian care cerea interventia CSAT si CCR pentru a bloca cresterea salariilor profesorilor, de-abia s-au auzit declaratiile imbibate de responsabilitate ale lui Calin Popescu Tariceanu, ca a explodat aceasta grenada lasata de guvern pe propriul drum, inca de prin august.
Atunci, Executivul a dat o ordonanta care a schimbat modul de calcul al salariilor din societatile de stat. Ele nu mai erau plafonate la nivelul salarizarii unui secretar de stat, ci erau stabilite de consiliile de administratie ale societatilor respective. Atat doar ca fiecare membru C.A. primeste o indemnizatie lunara egala cu 20% din salariul directorului.
Palarie-ntr-un picior, ghici la cat au ajuns peste noapte salariile la conducerile acestor societati? De la 16.000 de lei in plus, catre 30.000, dupa cum a dezvaluit, cu exemple, trustul Realitatea Catavencu.
La aceste salarii de baza se adaugau sporurile de vechime, de conducere, eventualele ore suplimentare, prime, indemnizatii de vacanta etc.
Ajungem la sume tulburatoare. Salarii cu mult mai mari decat in multe companii private, platite din bani publici.
Prins cu majorarile salariale pe spanceana in sac, Calin Popescu Tariceanu a incercat intai o eschiva teoretic corecta: "In Romania, daca vorbim de economie de piata, atunci trebuie sa lasam populismul si comunismul deoparte.
Nu putem avea societati cu capital de stat unde salariile celor care conduc sa fie intr-o diferenta uriasa fata de sectorul privat, pentru ca atunci nu ne putem astepta decat la o performanta execrabila, iar toti oamenii de valoare vor pleca in sec