În cei patru ani din mandatul actualului selecţioner, tricolorii nu au reuşit niciodată să revină într-un meci oficial început cu stângul. Sursa: Octavian Cocoloş
Echipa naţională a României rămâne una de moral. Lipsa unei solide experienţe internaţionale a tricolorilor (cu două-trei excepţii) îşi spune cuvântul în meciurile importante. În plus, tactica folosită de selecţionerul Victor Piţurcă pare să aibă o hibă fundamentală: este construită în jurul ideii că nu primim gol. În momentul în care adversarii reuşesc să marcheze, fotbaliştii români nu ştiu cum să reacţioneze. Pe scurt, nu sunt pregătiţi să atace.
Poveţele lui Iordănescu
Anghel Iordănescu, fostul selecţioner al României, a readus în lumină acest fapt îngrijorător, evidenţiat şi la ultimul meci al echipei naţionale, 2-2 sâmbătă, la Constanţa, cu Franţa: lipsa de reacţie a lui Victor Piţurcă în faţa ofensivei adverse. „Am înţeles că Victor Piţurcă nu le-a spus jucătorilor să se retragă, dar că adversarii au venit peste noi şi ne-au obligat să facem pasul înapoi. Dacă o să revadă meciul, Piţurcă îşi va da totuşi seama că trebuia să facă ceva. O posesie mai bună a balonului ar fi fost o soluţie pentru păstrarea avantajului“, a spus Iordănescu la Sport.ro.
Iordănescu a uitat însă că România a ratat cea mai mare performanţă a tuturor timpurilor, calificarea în semifinalele Cupei Mondiale în 1994, tot din cauza unei retrageri a tricolorilor atunci când conduceau cu 2-1 Suedia, în prelungirile partidei din „sferturi“. „Ar fi trebuit să ies, să fac ceva, să ţip la ei. Dar nu mai puteam. Eram stors“, povestea cu ani în urmă Iordănescu despre acel meci de pomină, încheiat 2-2 şi câştigat la penalty-uri de scandinavi, care s-au calificat astfel în semifinalele Mondialelor din 1994.
„I-am atras atenţia lui Victor Piţurcă vizavi de forţa francezilor în re