La cel mai mare târg de carte din lume, care începe mâine, mergem cu doar doi autori. Sursa: Reuters
Centrul mondial al businessului cărţii se deschide mâine, la Frankfurt, unde peste 7.000 de expozanţi din 101 ţări îşi aranjează standurile. Startul celui mai mare târg de carte din lume va fi dat oficial în această seară de preşedintele Turciei, Abdullah Gul, şi de laureatul Nobel Orhan Pamuk, ţara lor fiind invitata de onoare a ediţiei din acest an, a 60-a.
Până pe 19 octombrie, sunt programate peste 2.700 de lansări, întâlniri cu autori şi expoziţii, doar patru dintre acestea fiind pe agenda României. Deşi cele 31 de edituri româneşti au parte de un spaţiu mai generos decât anul trecut (142 de metri pătraţi, cu 40 mai mult) şi de un buget ceva mai consistent, de 462.000 de lei, alocat de Ministerul Culturii şi Cultelor, programul ţării noastre la Frankfurt e „subţire“.
Doar două lansări
În cinci zile de târg, doar doi scriitori români îşi vor lansa la târg volumele proprii: Gabriela Adameş teanu (pe 17 octombrie) şi Norman Manea (18 octombrie), ambii invitaţi de Polirom. Vor vorbi despre operele lor criticii Daniel Cristea-Enache şi Carmen Muşat, la eveniment fiind aşteptaţi şi editorii străini ai cărţilor lor. Cei doi autori vor fi angrenaţi şi în dezbaterea „Literatură şi exil“, moderată de jurnalistul „Deutsche Welle“ Rodica Binder, care va avea loc sâmbătă, 18 octombrie, de la ora 14.00. Alţi doi scriitori români se vor afla la stand: Horia Gârbea, care va susţine o lectură joi, şi Radu Paraschivescu, în calitate de coordonator al colecţiei „Râsul lumii“ de la Humanitas. În total, pe rafturile standului românesc vor sta circa 1.000 de titluri. Designul conceput de MCC este unul de contrast: mobilier roşu cu alb.
„Verbe de bază: a vinde şi a cumpăra“
Agenda comună ne e săracă la Frankfu