Deficitul de cont curent, care masoara iesirile de valuta din economie, a coborat in august la 605 milioane de euro, respectiv la jumatate fata de valoarea inregistrata in aceeasi luna din 2007, arata datele BNR.
Investitiile straine directe au totalizat 733 de milioane de euro in august, ajungand astfel sa depaseasca deficitul lunar pentru a doua oara de la inceputul anului. In 2006 si 2007 nu a existat nicio luna in care investitiile sa depaseasca adancirea deficitului.
Cumulat pe primele opt luni ale anului, deficitul de cont curent a ajuns sa depaseasca usor 10 miliarde de euro. Ritmul de crestere comparativ cu acelasi interval din 2007 a incetinit insa semnificativ, la 1,6%, fata de aproape 12%, cat era dupa primele sapte luni.
Spre comparatie, in primele opt luni din 2007 deficitul urcase cu 87% fata de acelasi interval din 2006.
Investitiile straine directe au totalizat pe primele opt luni 6,5 miliarde de euro, marcand o crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, gradul de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine directe (considerata o finantare sanatoasa) a urcat la 65% in august, fata de 61% dupa primele sapte luni. In 2007, gradul de acoperire a deficitului prin investitii straine directe era dupa primele opt luni de numai 40%.
Remiterile romanilor din strainatate au totalizat in primele opt luni 6,1 miliarde de euro, cu 30% mai mult decat in aceeasi perioada din 2007. Expedierile de valuta din Romania catre alte state au urcat intr-un ritm similar, ajungand la 1,7 miliarde de euro.
Astfel, intrarile nete de valuta din transferurile curente au urcat la 4,4 miliarde de euro dupa primele opt luni, fata de 3,1 miliarde de euro dupa primele sapte luni.
Deficitul de cont curent este in continuare alimentat in principal de dezechilibrul inregistrat de balanta comerciala. Cumulat