Royal Bank of Scotland, a doua mare banca britanica inainte ca valoarea actiunilor sale sa se prabuseasca saptamana trecuta, si-a demis directorul executiv si a cedat controlul asupra sa guvernului tarii in schimbul unui sprijin in valoare de 20 de miliarde de lire sterline (34 mld. dolari).
Marea Britanie va achizitiona 5 miliarde de actiuni preferentiale in cadrul Royal Bank of Scotland (RBS) si va detine o participatie de 60 de procente in cazul in care investitorii nu vor cadea de acord sa cumpere actiuni care vor fi oferite la un pret de 65,5 pence pe titlu, a anuntat banca, scrie Bloomberg.
RBS, care a intrat pe piata romaneasca prin achizitia filialei locale a ABN Amro, primeste din partea guvernului mai mult decat orice alta banca britanica si va absorbi aproape in intregime fondurile pe care primul-ministru britanic Gordon Brown le-a alocat initial saptamana trecuta ca suma minima necesara pentru consolidarea capitalului industriei.
Nationalizarea Royal Bank of Scotland, fondata in 1727, devine cea mai mare nationalizare bancara din Europa, unde lideri ai 15 tari s-au intrunit pentru a garanta refinantarea si a utiliza fonduri de stat in scopul preintampinarii de noi cazuri de faliment in randul creditorilor.
Fred Goodwin, director executiv al RBS din anul 2000, si-a pierdut pozitia dupa ce a cheltuit aproape 90 de miliarde de dolari pe preluari, inclusiv 14,3 miliarde de euro pentru o parte din ABN Amro Holding anul trecut, chiar inainte ca criza pietelor de credit sa ia amploare.
"Ramane de vazut cat succes vor avea in a atrage fonduri de la investitori pe aceste piete", a declarat Richard Hunter, din cadrul Hardgreaves Lansdown Stockbrokers din Londra. "Un avantaj ar fi retragerea lui Fred Goodwin."
Stephen Hester, CEO al British Land, il va inlocui pe Goodwin. Directorul diviziei de operatiuni bancare de investit