UE va plăti cel puţin 73 de miliarde de euro anual dacă pachetul climă-energie va fi adoptat. Scăderea cu 20% a emisiilor poluante până în 2020 va duce la creşterea cu 23% a preţului energiei la nivelul statelor europene. În contextul crizei economice actuale, organizaţia britanică „Open Europe” spune că aplicarea măsurilor pentru reducerea efectelor încălzirii globale la nivelul Uniunii Europene ar fi prea costisitoare.
Astfel, un studiu realizat de „Open Europe” şi citat de Agerpres arată că implementarea pachetului climă-energie va costa bugetul UE cel puţin 73 de miliarde de euro în fiecare an până în 2020.
Măsurile Nu răspund nevoii consumatorului
Principalul efect despre care vorbesc britanicii vizează majorarea preţurilor la energie cu până la 23% până în anul 2020, ceea ce ar duce la creşterea facturilor europenilor cu până la 650 de euro anual pentru o familie de patru persoane.
„Într-un moment în care facturile şi îngrijorările privind economia cresc de la o zi la alta, pachetul UE pentru schimbările climatice este ultimul lucru care răspunde nevoilor consumatorilor.
Acum, mai mult ca niciodată, ar trebui să fie evident că trebuie să reducem emisiile de carbon cât mai eficient şi mai ieftin cu putinţă, însă propunerile UE sunt extrem de neavantajoase. Aceasta înseamnă că vom plăti cu mult mai mult decât este necesar pentru combaterea schimbărilor climatice”, a declarat directorul de cercetare al Open Europe, Hugo Robinson.
Pachetul propus în 2007 de Comisia Europeană presupune reducerea cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2020. De asemenea, fiecare ţară europeană va trebui să asigure 20% din necesarul energetic naţional din surse regenerabile. Totodată, zece procente din combustibilii utilizaţi trebuie să fie biocarburanţi.
Măsurile CE, care trebui