Majoritatea ansamblurilor au termen de livrare luna noiembrie, moment la care trebuie achitată şi cea mai mare parte din valoarea imobilului. Paradisul afacerilor imobiliare. Aşa era cunoscută România până în urmă cu doar un an. Dezvoltatorii lansau cel puţin un proiect pe săptămână. De la un bloc la periferiile oraşelor-satelit până la minicartiere în cele mai exclusiviste locaţii, toate sunt de vânzare în Capitală. Chiar dacă preţurile creşteau necontrolat, piaţa nu ducea lipsă de cumpărători. Setea de locuinţe şi teama că mâine apartamentul care azi costă 100.000 de euro va fi mai scump au dus la o cerere cu mult peste ofertă.
Apartamentele noi se vindeau ca pâinea caldă. Însă, de la începutul anului, volumul tranzacţiilor a scăzut considerabil. Pe timpul verii, acesta nu era departe de zero. De câteva săptămâni, lucrurile au luat o întorsătură ce nu se întrezărea în 2007. Proprietarii apartamentelor cumpărate off-plan fac tot posibilul să scape de povara creditelor la care s-au angajat. Printre anunţurile de vânzare a locuinţelor vechi au apărut, odată cu începutul toamnei, şi oferte pentru apartamente noi.
Cumpărătorii off-plan, în imposibilitate de plată
Majoritatea celor care au scos la vânzare unităţile în cauză sunt speculatorii, spune analistul imobiliar Narcis Gorea. „Aceştia au făcut un pariu. Nu au cumpărat niciodată cu ideea de a se muta acolo. Au ştiut că scopul final era de a revinde”, consideră Gorea. Că vând în plină criză este şi o coincidenţă.
Termenul de livrare al proiectului se apropie. Odată cu el şi momentul în care trebuie achitată cea mai mare parte a valorii imobilului. Pe de altă parte, există şi un segment care a cumpărat cu gândul de a locui în acea casă. Acesta se confruntă acum cu situaţia pe care nu o luaseră în calcul, imposibilitatea de plată a creditului în condiţiile actu