Ratele de impozitare a profitului au continuat să scadă în anul care a trecut, în schimb guvernele din întreaga lume se orientează tot mai mult spre impozitele pe bunuri şi servicii – cunoscute ca impozite indirecte – pentru a compensa deficitul de venituri către stat, a reieşit din ultimul sondaj anual efectuat de KPMG Internaţional asupra ratelor de impozitare cu impact asupra activităţilor comerciale. Este pentru prima oară din anul 1994 când nici măcar una din cel
Ratele de impozitare a profitului au continuat să scadă în anul care a trecut, în schimb guvernele din întreaga lume se orientează tot mai mult spre impozitele pe bunuri şi servicii – cunoscute ca impozite indirecte – pentru a compensa deficitul de venituri către stat, a reieşit din ultimul sondaj anual efectuat de KPMG Internaţional asupra ratelor de impozitare cu impact asupra activităţilor comerciale.
Este pentru prima oară din anul 1994 când nici măcar una din cele 106 ţări participante la sondaj nu a înregistrat o creştere a cotei de impozit pe profit în anul care a trecut.
Cota medie globală a impozitului pe profit a rămas la 25,9 %, doar cu un procent mai mică comparativ cu anul trecut. Uniunea Europeană (UE) continuă să înregistreze cele mai mici cote de impozitare a profitului, cota medie fiind în scădere cu un procent din 2007, ajungând în prezent la 23,2%. Cele mai ridicate cote medii se înregistrează în regiunea Asia – Pacific unde ratele au scăzut cu 0,8% ajungând la 28,4%.
La nivel global, cota medie a impozitelor indirecte este de 15,7%, cu mici fluctuaţii în ultimii cinci ani.
În schimb, cota medie a impozitelor indirecte în UE (Taxa pentru bunuri şi servicii - (GST) sau Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) a înregistrat cele mai mari valori din lume, respectiv 19,49 la sută. În regiunea Asia – Pacific, acestea au cele mai mici valori, respectiv 11,14 %, dar şi