Americanii din toate paturile societatii, de la investitori pe bursa pana la antreprenori sau pensionari, nu vad cu ochi buni viitorul celei mai mari economii din lume.
Cu un an in urma, Robert Paynter era un pensionar american care privea inainte la anii pe care urma sa si-i petreaca reconditionand masini vechi si navigand cu barca pe Lake Norman, in Carolina de Nord. Pe parcursul unei cariere de 17 ani in cadrul bancii americane Wachovia, el a strans un portofoliu de actiuni apartinand bancii a carei valoare o estima in acel moment la 600.000 de dolari, scrie International Herald Tribune.
In ultimele luni Paynter a asistat insa la o prabusire puternica a pretului actiunilor pe care le detinea, valoarea portofoliului sau ajungand la numai 15.000 dolari inainte sa fie vandut, la inceputul acestei luni.
"Este ca si cum as fi avut o experienta extrasenzoriala", spune Paynter, in varsta de 61 de ani. "Ca si cum te-ai afla pe un pat de spital si ai urmari propria ta moarte."
Totusi, spune el, are suficiente economii pentru a se asigura ca va duce un trai decent. Insa Paynter se vede nevoit sa-si refaca anumite planuri in ceea ce priveste perioada de pensionare si deja a amanat o excursie in Europa pe care urma sa o efectueze cu prietenii anul viitor. "Astazi sunt bine. Dar in urma cu un an ma simteam intr-o forma excelenta", spune americanul.
De-a lungul tarii, consumatorii americani isi contabilizeaza pierderile uriase generate de turbulentele din segmentul financiar. Cele mai mari temeri ale acestora sunt legate insa de incertitudinea privind siguranta economiilor lor, a pietei fortei de munca si a planurilor de pensii private.
"Planul meu era sa nu mai lucrez niciodata", scrie o persoana pe Bogleheads.org. "Dar cineva m-a sunat zilele trecute sa vada daca nu sunt interesat de un loc de munca. Si ma gandesc serios sa ma intorc