Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene a decis ca ridicarea imunitatii unui membru al Parlamentului European a fost justificata si a respins cererea de anulare a deciziei. Aceasta a fost formulata in urma cu trei ani de Ashley Mote, care, la acea vreme, era cercetat penal pentru fraudarea statului britanic cu o suma echivalenta cu aproximativ 100.000 de euro. Mote a facut recurs desi Parlamentul European a decis in unanimitate ridicarea imunitatii sale pentru fapte savarsite inainte de a deveni europarlamentar. Intre timp, Mote a fost condamnat penal la noua luni de inchisoare, din care a executat trei, in restul perioadei fiind in arest la domiciliu.
Dezbaterea privind imunitatea lui Mote a inceput in 2004, dupa trimiterea sa in judecata, atunci cand a devenit europarlamentar. In februarie 2005, procurorul general britanic a cerut Parlamentului European ridicarea imunitatii celui ce se afla in plin proces de frauda pentru primirea necuvenita de ajutoare de la stat in perioada 1996-2002. Patru luni mai tarziu, dupa ce comisia de specialitate a aprobat in unanimitate cererea autoritatilor, Parlamentul s-a conformat. Mote a contestat decizia colegilor sai la Tribunalul de Prima Instanta si, in 2007, a cerut sa-si recupereze imunitatea, incercand chiar sa profite de o prevedere conform careia europarlamentarii beneficiaza de drepturile de imunitate oferite parlamentarilor din tara de origine. Doar ca in Marea Britanie parlamentarii nu au imunitate in cazurile penale.
Parlamentul European a respins aceasta cerere a lui Mote in iulie 2007 si, o luna mai tarziu, britanicul a fost condamnat penal pentru 21 de capete de acuzare si achitat pentru alte patru. Pedeapsa stabilita a fost de noua luni de inchisoare, din care a executat trei, in restul perioadei fiind in arest la domiciliu. Potrivit reglementarilor privind Parlamentul European,