» Partidele politice au grija ca tovarasii lor fideli ajunsi la varsta senectutii sa ocupe posturi caldute in aparatul de stat, care sa le confere in continuare putere.
» Grija partidelor este justificata atat timp cat politicienii pensionari sunt marginalizati de public, sustin expertii. Ei nu si-ar putea transforma biografiile in best-seller-uri, precum presedintii SUA.
» Printre cei care au parasit marea scena a politicii se numara Nicolae Vacaroiu, Ioan Talpes si Florin Georgescu.
Multi dintre politicienii ajunsi la varsta senectutii, precum si cei care parasesc, dintr-un motiv sau altul, prim-planul scenei publice, se retrag in posturi caldute de angajati la stat, care le confera in continuare prestigiu si uneori chiar putere, plus salarii considerabile. Cel mai proaspat exemplu de parasire a marii scene este cel al presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, validat ieri de comisiile de buget-finante ale Parlamentului ca presedinte al Curtii de Conturi. In pragul celor 65 de ani, Vacaroiu se afla spre finalul carierei profesionale. Pe vremea comunistilor, el a lucrat in Comitetul de Stat al Planificarii, iar dupa Revolutie a fost senator de Arges, ministru de Finante, premier si chiar presedinte interimar, in perioada suspendarii lui Traian Basescu. Nicolae Vacaroiu insusi a recunoscut ca noul post la "organul suprem de control al tarii" il atrage si il tenteaza, mai ales ca la Curtea de Conturi activeaza si fosti subalterni de-ai sai.
Unii politicieni raman in tara, altii isi cladesc noi cariere in diplomatie sau in structurile UE. Multi dintre ei nu dispar decat aparent din viata publica. Ei devin "oameni din umbra", detinand parghii importante de actiune in domeniile politic, dar mai ales economic, pe care le manuiesc cu abilitate. Expertii in politici publice cred ca grija partidelor pentru persoanele care p