Oficialii sindicatelor şi patronatelor din industria alimentară au anunţat miercuri că, dacă leul va continua să se deprecieze, mâncarea va începe să se scumpească, în special pentru că România este dependentă de importurile de alimente.
„Preţurile vor creşte în condiţiile în care deprecierea leului se menţine, pentru că această devalorizare se regăseşte, în mod direct, în tot ce importăm, produse alimentare şi materie primă”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară. Anunţul său a fost confirmat şi de Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, care spune că cele mai expuse produse la căderea leului sunt carnea şi laptele. Se estimează că România are un deficit comercial de 3 miliarde de euro doar din cauza importului de produse alimentare.
La începutul săptămânii guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a criticat oficialii din industria alimentară care apar la televiziuni şi anunţă scumpiri de 30%-50% la unele produse din cauza căderii monedei naţionale. Isărescu a declarat că acum leul este mai puternic decât era acum patru ani, de exemplu, în timp ce mâncarea nu este mai ieftină. (V.R.)
Oficialii sindicatelor şi patronatelor din industria alimentară au anunţat miercuri că, dacă leul va continua să se deprecieze, mâncarea va începe să se scumpească, în special pentru că România este dependentă de importurile de alimente.
„Preţurile vor creşte în condiţiile în care deprecierea leului se menţine, pentru că această devalorizare se regăseşte, în mod direct, în tot ce importăm, produse alimentare şi materie primă”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară. Anunţul său a fost confirmat şi de Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, care spune că cele mai expuse produse la căderea leului sunt carnea şi laptele. Se estimează că România are un deficit comercial de 3 miliar