Digul Noianu-Chiscani, cel care aproape a cedat in timpul inundatiilor din primavara anului 2006, va fi, cu siguranta, mai putin vulnerabil la urmatoarea revarsare a Dunarii. Lucrarile de consolidare a acestui sector de dig sint aproape gata, desi termenul limita prevazut in contractul incheiat de Directia Apelor Buzau si firma "Conprif" SA Buzau este luna martie 2009. "Constructorul a promis ca va termina treaba pina in luna noiembrie a acestui an, ca sa se evite perioada iernii cind, oricum, nu se poate lucra", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul Sectorului de Gospodarire a Apelor (SGA) Braila, institutie aflata in subordinea Directiei Apelor Buzau.
Firma "Conprif" a deschis santierul in luna martie a.c. si, pina in momentul de fata, a reusit sa consolideze digul cu palplanse pe 2,9 km, din cei 3,2 km, cit reprezinta lungimea totala a amenajarii hidrotehnice. Palplansele sint confectionate dintr-un otel special si se infig in corpul digului, formind o armatura longitudinala, care-i confera acestuia o rezistenta deosebita. Utilajul folosit in timpul operatiunii are capacitatea de a infige, cu o usurinta remarcabila, palplansele lungi de cinci metri. Asta cu conditia sa nu se afle pe traseu corpuri dure, cum ar fi pietre de mari dimensiuni sau obiecte metalice. Pe timpul derularii lucrarilor au fost situatii cind in calea barelor metalice au aparut diverse obstacole, inclusiv sine de cale ferata, constructorii fiind fortati sa sape cu excavatorul pentru a le indeparta.
Dupa ce toate palplansele vor fi puse pe pozitie, firma buzoiana trebuie sa niveleze coronamentul si taluzurile digului. De asemenea, conform contractului, se va planta iarba pe taluz, pentru fixarea pamintului, se vor amenaja rampele de acces, se vor monta bariere si se vor face plantari de completare, in zona impadurita dintre dig si mal. Totodata, pe linga consolidarea digu