Şeful Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“, din Timişoara, vrea să facă schimbări în sistemul de admitere şi evaluare. Sursa: Adrian Pîclişan
Absolvenţii de Medicină de la Timişoara sunt acuzaţi de rectorul lor că nu ştiu meserie. „Am ajuns să dau nota 1 la examene. Cred că orice alt om, dacă ar sta o săptămână în spital, ar şti mai mult ca ei“, a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“, din Timişoara, Ştefan Drăgulescu. El susţine că e vorba de „majoritatea“ studenţilor medicinişti şi că astfel de absolvenţi vor ajunge medici care vor spori numărul celor acuzaţi de malpraxis.
Rectorul consideră că s-a ajuns în această situaţie odată cu dispariţia unui examen serios de admitere în universitate. În prezent, admiterea se face prin concurs de dosare la învăţământ de scurtă durată, respectiv probă scrisă, la celelalte forme de învăţământ. Drăgulescu îi critică şi pe dascălii care ar trebui să recupereze din slaba pregătire a candidaţilor la admitere. „Există profesori care ţin cursuri şi nu au activitate în practica medicală, deşi sunt şefi de clinică. Sunt buni pentru filologie, nu pentru medicină“, a declarat rectorul.
„Nivelul scade de la un an la altul“
Medicii timişoreni sunt de-a dreptul îngroziţi de slaba pregătire a tinerilor lor colegi. „Adevărul este că nivelul a scăzut foarte mult. E o diluţie mare, pentru că avem 11 universităţi de Medicină, comparativ cu cinci câte erau înainte de ’89. Iar nivelul scade de la un an la altul. Şi noi avem în spital rezidenţi şi tineri absolvenţi, însă ei sunt foarte atent supravegheaţi de colegii cu vechime, nu prea ai curaj să-i laşi să opereze singuri“, susţine managerul Spitalului Clinic Numărul 1 din Timişoara, Octavian Creţ.
Chiar şi studenţii medicinişti recunosc că au printre ei tineri care nu se ţin de învăţă