Majoritatea băncilor au mărit dobânzile la credite cu 0,25% până la 2%
Noile reglementări ale BNR privind împrumuturile acordate de bănci încep să îşi arate colţii. Primul pas făcut este că majoritatea băncilor au renunţat la dobânzile promoţionale, printre ele numărându-se Bancpost şi ABN Amro (recent intrată sub tutela Royal Bank of Scotland). Până acum, băncile ocoleau gradul maxim de îndatorare calculând ratele şi suma ce poate fi dată împrumut clienţilor pe baza dobânzii promoţionale, acordată pe o perioadă de şase luni până la un an, care era mai mică decât cea practicată de bancă până la sfârşitul perioadei de rambursare.
Dobânzile variabile vor urca cu până la 2% la creditele acordate
Panica din sistemul bancar global, care a dus simţitor la creşterea dobânzilor la creditele acordate de bănci clienţilor, nu a ocolit România. Astfel, aproape toate băncile prezente pe piaţa locală au anunţat mărirea dobânzilor la creditele ce urmează să fie acordate după noile norme ale BNR, conform brokerilor de credite.
Exemplele sunt multe, printre acestea numărându-se Volksbank, care a ridicat cu 0,75% dobânda la creditele în euro, Banca Transilvania, care a mărit dobânzile la credite cu 1,2%, Alpha Bank, care percepe o dobândă cu 1% mai mare la creditele de nevoi personale în lei şi 0,25% în plus la cele în euro şi Bancpost care a ridicat dobânda variabilă cu 2%.
Obţinerea unui credit acum, când noile norme sunt deja în vigoare, este îngreunată şi de modificarea criteriilor de acordare. Astfel, Bancpost a anunţat deja că nu vor mai fi acceptate veniturile obţinute din chirii, din pensii sau din indemnizaţiile de creştere de copil. Banca precizează că există şi o categorie de venituri care vor fi tratate cu atenţie, la care nu se vor accepta niciun fel de derogări iar suspiciunea privind existenţa lor reală va duce la respinge