Toni Iordache şi Christina Iancu, doi români care au fost martori la prăbuşirea celui mai mare sistem financiar din lume, ne povestesc clipele de groază trăite pe Wall Street
Căderea Wall Street-ului, artera principală prin care curg banii în economia mondială via SUA, a lăsat pe drumuri sute de mii de experţi financiari, de la contabili la brokeri sau directori de bănci. Efectele crizei, pe care noi le vedem acum în instabilitatea leului, a bursei sau în creşterea dobânzilor la credite, sunt însă văzute prin lentila distanţei unui ocean. Toni Iordache şi Christina Iancu, doi români care au fost martori, la faţa locului, pe Wall Street, la prăbuşirea celui mai mare sistem financiar din lume, ne oferă imaginea vie a fenomenului numit mai nou “sfârşitul hipercapitalismului”.
“Am întors riscul acela şi l-am vândut de atâtea ori încât nici nu mai ştiam la cine e”, îşi aminteşte Iancu, citată de revista Business Magazin. “A fost un fel de efect de domino. A pornit de la Joe care nu şi-a plătit ipoteca, mi-a afectat portofoliul de titluri, care a fost retrogradat, iar de aici riscul s-a dus în bilanţul băncilor”, a adăugat ea. După cum spune Christina Iancu, instrumentele financiare care erau folosite pe Wall Street erau atât de complexe încât nici cei care aveau grijă de ele nu le înţelegeau 100%.
Criza a fost cauzată de implicarea marilor bănci americane şi, după cum s-a dovedit ulterior, şi a celor europene sau asiatice, pe o piaţă cu produse bancare “toxice”, cu un grad foarte ridicat de risc. Pe scurt, criza din SUA a fost definită de mulţi drept pasarea responsabilităţii unui credit prost, cu şanse mici de a fi plătit, dintr-o parte în alta.
Toni Iordache, 41 de ani, fost olimpic de matematică şi absolvent de Politehnică în 1987, a visat să ajungă pe Wall Street şi, odată ajuns acolo, în 1998, a trecut rapid prin cele mai importante ins