„Milan Kundera a încetat să fie o autoritate morală”, a scris publicaţia germană „Die Welt” despre scriitorul ceh care a fost acuzat că a colaborat cu poliţia politică. Ziarele „Milan Kundera a încetat să fie o autoritate morală”, a scris publicaţia germană „Die Welt” despre scriitorul ceh care a fost acuzat că a colaborat cu poliţia politică.
Ziarele franceze şi italiene au adoptat, în schimb, un ton rezervat, rezumându-se doar la a relata faptele. Institutul Ceh pentru studierea Regimului Totalitar a publicat, luni, un raport al poliţiei comuniste cehoslovace, care conţinea o depoziţie a lui Kundera, din 14 martie 1950, despre prezenţa la Praga a compatriotului său Miroslav Dvoracek. Agentul Dvoracek a fost imediat arestat şi condamnat la moarte. Ulterior, a primit 22 de ani de închisoare, din care a executat 14 ani.
„Zeul infailibil a devenit din nou om”
„Trădarea ruşinoasă” este titlul unui articol din „Die Welt”, iar cotidianul austriac „Kurier” este la fel de tranşant, afirmând că „Milan Kundera a trimis la moarte un oponent al regimului, în 1950”.
Despre faimosul scriitor, în vârstă de 79 de ani, stabilit în Franţa din 1975, ziarul ceh „Lidove noviny” a afirmat că „a devenit personajul principal într-o poveste tristă”. Autorul articolului din „Lidove noviny”, Ondrej Horak, a subliniat că „Milan Kundera, care şi-a direcţionat cu mare stricteţe întreaga viaţă, a devenit acum o figură comună, condusă de altcineva.
Zeul infailibil a devenit din nou om”. Gallimard, editorul francez al scriitorului, a afirmat: „Obiectez în modul cel mai categoric faţă de aceste acuzaţii care sunt numai minciuni”. În apărarea lui Kundera a sărit şi Roberto Calasso, un prieten apropiat şi editorul său italian, care a susţinut că acuzaţiile sunt determinate de o „puternică antipatie pe care ţara natală o are faţă