Deputatii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede ca indemnizatia pentru mamele care sunt in concediu de maternitate sa se calculeze la 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 600 de lei. Proiectul de lege a fost initiat de 12 senatori si deputati si vine in sprijinul mamelor care realizeaza venituri salariale mari. Documentul a fost votat cu 171 de voturi pentru, in timp ce doi deputati s-au abtinut. Nu s-a inregistrat niciun vot impotriva.
Initativa legislativa prevede ca persoanele care intra in concediu pentru cresterea copilului pot primi, la alegere, pe o perioada de doi ani, o indemnizatie lunara de 600 de lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Prevederile proiectului de lege se vor pune in aplicare incepand de la 1 ianuarie 2009 si nu de la 1 ianuarie 2008, asa cum se preciza in initiativa legislativa.
Deocamdata, nu se stie daca procentul de 85% se va calcula din venitul net sau din cel brut, Guvernul urmind sa stabileasca metodologia si normele de aplicare ale legii pana la sfarsitul anului. Conform initiatorului Lavinia Sandru, normele de calculare ale idemnizatiei ar trebui sa se faca dupa ce se platesc toate impozitele la stat. Astfel, unei persoane care ar beneficia de indemnizatia in cuantum de 85% ar trebui sa i se calculeze aceasta din salariu ramas, adica cel net.
Proiectul a fost initiat de vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru si a fost sustinut de alti 11 parlamentari din PC, PSD si UDMR, dar a fost respins la Senat. Totodata, si Guvernul a dat un aviz negativ proiectului insa, cand acesta a intrat in dezbatere la Camera Deputatilor, Executivul a revenit asupra deciziei, iar ministrul muncii, Mariana Campeanu, a sustinut masura.
La Camera Deputatilor, proiectul de lege a fost dezbatut si adoptat pe articole, lu