- Specialistii incearca sa dezvolte un stil caracteristic Muntilor Apuseni, care sa poata fi folosit inclusiv pentru cladiri publice.
Concursul national de arhitectura montana pentru proiectul "Tara Motilor - patrimoniu cultural european" a fost castigat de bucuresteanca Elisabeta Ciuperca. Competitia a avut loc in Muntii Apuseni, in comuna Girda de Sus - Platoul Ghetarului Scarisoara.
Elisabeta Ciuperca a propus o varianta de complex multifunctional sau camin cultural, care reuneste toate caracteristicile arhitecturii motesti, model ce poate fi preluat de toate administratiile comunelor din zona. Deocamdata, un astfel de complex va fi construit in centrul satului Ghetari, comuna Garda de Sus, in proximitatea intrarii in Pestera Ghetarul de la Scarisoara. Primarul din Garda de Sus, Marin Virciu, a declarat ca mai intai trebuie identificate resursele financiare pentru construirea caminului cultural.
Locul doi a fost adjudecat de arhitectul Dragos Ovidiu din Brasov, iar o mentiune a fost acordata arhitectului Dragos Constantinescu din Bucuresti. La concursul de proiecte au participat opt firme de arhitectura si arhitecti, dar unul a fost declarat respins din cauza ca nu era semnat. Un al doilea concurs a fost cel dedicat studentilor arhitecti, al carui tema a fost un model de pensiune pentru zona Muntilor Apuseni. Potrivit presedintelui juriului, arhitectul Dan Manea, acesta competitie a fost mai degraba una de idei, astfel ca nu a existat un premiu intai, ci doua premii doi, un premiu trei si o mentiune.
- Specialistii incearca sa dezvolte un stil caracteristic Muntilor Apuseni, care sa poata fi folosit inclusiv pentru cladiri publice.
Concursul national de arhitectura montana pentru proiectul "Tara Motilor - patrimoniu cultural european" a fost castigat de bucuresteanca Elisabeta Ciuperca. Competitia a avut loc in Mu