În ce condiţii se poate solicita rambursarea TVA de recuperat şi care este procedura de rambursare? Corina Dragomir - Slatina Conform prevederilor Codului fiscal, în situaţia în care taxa deductibilă aferentă achiziţiilor efectuate de către o persoană impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153, este mai mare decåt taxa colectată aferentă operaţiunilor taxabile realizate de această persoană, rezultånd astfel un excedent în perioada de raportare,
În ce condiţii se poate solicita rambursarea TVA de recuperat şi care este procedura de rambursare?
Corina Dragomir - Slatina
Conform prevederilor Codului fiscal, în situaţia în care taxa deductibilă aferentă achiziţiilor efectuate de către o persoană impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153, este mai mare decåt taxa colectată aferentă operaţiunilor taxabile realizate de această persoană, rezultånd astfel un excedent în perioada de raportare, diferenţa poate fi solicitată la rambursare. Solicitarea se face prin bifarea casetei corespunzătoare din decontul de TVA din perioada fiscală de raportare, decontul fiind considerat în acest caz cerere de rambursare.
Prag minim
Persoana impozabilă nu poate solicita rambursarea soldului TVA de recuperat în cazul în care sumele sunt mai mici de 5.000 lei inclusiv. În această situaţie, soldul va fi reportat în decontul perioadei fiscale următoare, rambursarea putånd fi solicitată numai după cumularea u-nei sume mai mari de 5.000 lei. Prin excepţie, se poate solicita rambursarea TVA pentru sume mai mici de 5.000 lei doar în cazul în care persoana impozabilă a solicitat scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, ca urmare a desfaşurării exclusive de operaţiuni scutite fară drept de deducere sau ca urmare a încetării activităţii.
În situaţia în care persoana impozabilă a solicitat rambursarea sold