Paul Robin Krugman, in varsta de 55 de ani, este un economist american, editorialist, scriitor si intelectual, laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2008. Acesta este profesor de economie si relatii internationale in cadrul Universitatii Princeton si are din 2000 un editor bisaptamanal in cadrul cotidianului The New York Times.
Pagina editoriala in cadrul cotidianului american l-a transformat pe Krugman in opinia Washington Monthly in “cel mai important editorialist politic din America… el este aproape singurul care analizeaza cele mai importante evenimente din politica in ultimii ani”.
Pentru a recunoste munca sa, Asociatia Economica Americana i-a acordat, in 1991, medalia John Bates Clark, un premiu oferit o data la doi ani “unui economist sub 40 de ani care a primit consensul general de a fi adus o contributie semnificativa cunoasterii economice”. Cercetarile academice actuale ale lui Krugman se concentreaza asupra economiei si crizele valutare.
Krugman este cunoscut in mediul academic datorita activitatii sale in teoria comertului international. Acesta a pus la punct o noua teorie a comertului international, ce integreaza analizele disparate referitoare la schimburile comerciale si geografia economica.
“Economistii adevarati nu vorbesc despre competitivitate”
Krugman este considerat, in general, un liberal sau progresiv. Acesta este un critic fervent al administratiei George W. Bush si a politicii sale internationale si interne. Spre deosebire de alti carturari, Krugman este privit ca un contribuitor academic important pentru colegii sai. Acesta a scris peste 200 de lucrari academice si 20 de carti, academice si non-academice.
La inceputul aniilor 1990, laureatul Nobel a popularizat argumentul realizat de Laurence Lau si Alwyn Young, prin altii, bazat pe faptul ca ridicarea economiilor din Asia de Est nu sunt un rezult