Prăbuşirea Bursei de Valori Bucureşti pare să fi trezit economia romånească din iluzia că ar putea fi ocolită de criza financiară mondială. Într-o săptămånă, criza economică a trecut Oceanul, a devastat bursele europene şi a ajuns şi la Bucureşti. Piaţa începe să resimtă lipsa de lichidităţi determinată de prudenţa băncilor care nu mai acordă împrumuturi şi aşteaptă mişcările băncilor centrale. Majorarea pragurilor de garantare va duce şi la creşt
Prăbuşirea Bursei de Valori Bucureşti pare să fi trezit economia romånească din iluzia că ar putea fi ocolită de criza financiară mondială.
Într-o săptămånă, criza economică a trecut Oceanul, a devastat bursele europene şi a ajuns şi la Bucureşti. Piaţa începe să resimtă lipsa de lichidităţi determinată de prudenţa băncilor care nu mai acordă împrumuturi şi aşteaptă mişcările băncilor centrale. Majorarea pragurilor de garantare va duce şi la creşterea dobånzilor, însă acesta este un rău mult mai mic în comparaţie cu o prăbuşire a sistemului, determinată de retrageri masive de depozite.
Unul din primele sectoare afectate va fi retailul. „Probabil că vor apărea ajustări ale ţintelor în perioada următoare, şi retailul va consemna o oarecare stagnare sau o încetinire a ritmului de creştere al afacerilor“, spune Marius Ghenea, acţionar al retailerului Flamingo. Investitorii în fondurile mutuale migrează dinspre cele de acţiuni, care au avut scăderi chiar de peste 60% de la începutul anului, spre cele monetare sau de obligaţiuni, singurele care mai au profit. La råndul lor, tranzacţiile imobiliare au îngheţat, iar investitorii „stau pe cash“ în speranţa că se vor ivi oportunităţi de a cumpăra ieftin. Cåt de adånc se va resimţi criza în Romånia depinde însă de sănătatea sistemului financiar-bancar.
Din păcate, principalul factor negativ nu vine din economie şi nici din influenţele externe. Ci din faptul