"Timp de un secol, cărţile au fost arse şi interzise, scriitorii au fost persecutaţi, închişi , ucişi sau chiar consideraţi trădători şi trimişi în exil şi denigraţi continuu în presă", a declarat Orhan Pamuk la deschiderea celui mai important târg de carte din lume, cel de la Frankfurt. Turcia este invitată de onoare a evenimentului. Invitaţia este cu atât mai importantă cu cât în Germania locuiesc în prezent peste 2,4 milioane de turci. Măsurile de oprimare şi denigrare aplicate scriitorilor au determinat "sărăcirea literaturii turce", a declarat singurul scriitor turc laureat al premiului Nobel pentru literatură.
„Să nu credeţi însă că scriitorii şi editorii au fost descurajaţi. Peisajul editorial turc a ajuns surprinzător de vast şi cu multe faţete în ultimii 15 ani”, a spus Pamuk, el însuşi un exemplu al succesului internaţional, dar şi unul dintre cei acuzaţi că au denigrat „turcismul”. Scriitorul a ţinut acest discurs chiar la deschiderea oficială a evenimentului, deschidere la care a participat şi preşedintele Abdullah Gul. Acesta din urmă a susţinut că în ultimii ani Turcia a aplicat reforme în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi a diversităţii culturale.
La cea de-a 60-a ediţie a târgului german, România este reprezentată de de 31 de edituri, agenţii literare şi instituţii de cultură. Norman Manea şi Gabriela Adameşteanu şi scriitoarea germană de origine română Herta Müller sunt autorii care vor participa la diferite dezbateri şi lansări de proiecte. (R.B.)
"Timp de un secol, cărţile au fost arse şi interzise, scriitorii au fost persecutaţi, închişi , ucişi sau chiar consideraţi trădători şi trimişi în exil şi denigraţi continuu în presă", a declarat Orhan Pamuk la deschiderea celui mai important târg de carte din lume, cel de la Frankfurt. Turcia este invitată de onoare a evenimentului. Invitaţia este cu atât mai importantă cu c