Deşi analiştii estimează o creştere a consumului, au apărut primele semnale negative în ceea ce priveşte dezvoltarea centrelor comerciale. Cel puţin patru proiecte şi-au amånat data deschiderii, însă numărul lor s-ar putea mări din cauza dificultăţilor întåmpinate în obţinerea finanţării. Lipsa lichidităţilor şi prudenţa cu care sunt acordate creditele afectează şi retailerii. Astfel, chiar dacă dezvoltatorii au succes în obţinerea finanţării, pot apă
Deşi analiştii estimează o creştere a consumului, au apărut primele semnale negative în ceea ce priveşte dezvoltarea centrelor comerciale. Cel puţin patru proiecte şi-au amånat data deschiderii, însă numărul lor s-ar putea mări din cauza dificultăţilor întåmpinate în obţinerea finanţării.
Lipsa lichidităţilor şi prudenţa cu care sunt acordate creditele afectează şi retailerii. Astfel, chiar dacă dezvoltatorii au succes în obţinerea finanţării, pot apărea probleme în încheierea contractelor de închiriere a spaţiilor de vånzare. Această situaţie nu se regăseşte numai în Romånia, ci şi în restul Europei şi în SUA.
Răzvan Gheorghe, director general la Cushman & Wakefield Activ Consulting, este de părere că această încetinire a ritmului de deschidere a noilor centre comerciale ar putea reprezenta o gură de aer care ar putea ajuta industria să se plaseze pe baze mai solide şi sustenabile. „Totalul suprafeţei inchiriabile va depăşi două milioane de metri pătraţi pånă la sfårşitul anului 2010, dacă toate proiectele anunţate se realizează“, a declarat el. „Sunt atåt de multe centre comerciale anunţate, încåt este posibil ca ele să depăşească capacitatea prezentă a retailerilor de a se extinde,“ mai spune el.
TJ Kearns, managing director la Caelum Development în Romånia, vede şi jumătatea plină a paharului, accentuånd ideea că proprietăţile sunt o investiţie pe termen lung. „Avånd în vedere lipsa de lic