Regizoarea Maria Ştefanache crede în viitorul comunităţii româneşti din Peninsulă. Deşi trăieşte în Peninsulă, unde şi-a construit o carieră strălucitoare, din 1992, artista a încercat mereu să-şi evidenţieze originile româneşti. Ştefanache vorbeşte despre situaţia comunităţii româneşti din Italia şi propune, ca soluţie de îmbunătăţire a imaginii conaţionalilor noştri, să ”îşi regizeze” existenţa în societatea italiană. În sensul că românii trebuie să-i cheme pe italieni la evenimentele româneşti, fiind unica modalitate pentru cunoaşterea reciprocă. Ea explică românilor din Peninsulă că este nevoie, pentru început, de conştientizarea suferinţei.
Dacă există suferinţă, aceasta poate fi depăşită prin valorile româneşti. În viziunea Mariei Ştefanache, sinceritatea, prietenia, cinstea sunt valori prin excelenţă româneşti.
Face campanie României
Şi-a asociat numele cu iniţiativa guvernului ţării noastre de a promova imaginea comunităţii româneşti din Peninsulă deoarece crede în posibilităţile şi potenţialul conaţionalilor. În opinia ei, cele câteva cazuri negative nu ar trebui să pună într-un con de umbră, pe scena socială, sutele de mii de muncitori cinstiţi şi miile de copii care au viitorul în faţă şi care riscă să devină victimie inocente ale unei discriminări iraţionale.
”Cum în relaţia socială, precum în teatru, «nimicul» sau «starea indiferentă» nu există nici măcar ca şi concept teoretic, este de preferat ca atunci când devenim, de bunăvoie sau forţaţi de împrejurări, actori ai spectacolului imigraţiei, să ne jucăm cu demnitate rolul. Să dăm posibilitatea publicului, în cazul nostru, italienilor, să ne aplaude”, consideră regizoarea.
O nouă metodă de cercetare în teatru
Maria Ştefanache a propus în Europa o nouă metodă în cercetarea teatrală: “memoria passata del personaggio”