“Românii plecaţi la muncă în Italia sau Spania ar putea să se întoarcă acasă peste trei sau cinci ani. E prea mult. România se confruntă acum cu o lipsă acută de personal şi trebuie găsite soluţii”, a declarat Mihaela Ştefănescu, reprezentant al Fundaţiei SOROS, cu ocazia conferinţei “Imigrant în România: Perspective şi riscuri”, organizată ieri. Soluţia a venit de la sine: imigranţii din ţările non europene.
Italia, un exemplu negativ
“În prima lună am lucrat multe ore suplimentare, dar când am primit salariul am văzut că ne scăzuseră 165 de dolari pentru cazare şi masă, iar orele suplimentare nu erau incluse deloc”. Se întâmplă într-un stat european şi este cazul a doi imigranţi asiatici care au venit să muncească în România pentru 400 de dolari fiecare.
România începe să înţeleagă abia acum fenomenul migraţiei din afara graniţelor. Dacă Spania a ştiut să gestioneze mai atent situaţia, “Italia a fost mai nepăsătoare vizavi de fenomenul imigraţiei şi de aceea a ajuns în situaţia aceasta”, a spus Mihaela Ştefănescu.
România - ţintă pentru non europeni
Chiar dacă fenomenul este la început, România ar trebui să se pregătească pentru ceea ce va urma. În prezent, în ţara noastră există, oficial, peste 65.000 de imigranţi din alte ţări, printre care angajaţi, refugiaţi politici şi studenţi.
Deşi numărul lor este în permanentă creştere, România nu este pregătiă de a primi pe piaţa forţei de muncă aceste persoane, chiar în condiţiile în care angajatorii “plâng” după muncitori: “România restricţionează imigraţia, iar legislaţia este foarte restrictivă, ceea ce încurajează imigraţia ilegală”.
Statul demotivează angajaţii şi angajatorii
Chiar dacă Guvernul României, la insistenţele patronatelor, a crescut cota muncitorilor veniţi din afara graniţelor cu 5