Ar putea parea ca directorul executiv al Royal Bank of Scotland (RBS), Fred Goodwin, ce a ales sa demisioneze in urma preluarii de catre stat a 60% din actiunile bancii pe care a condus-o, a vrut sa castige mai mult decat ii trebuia.
In momentul in care, in 2007, piata interbancara era aproape inghetata, seful RBS conducea cea mai mare preluare din segmentul bancar a tuturor timpurilor, platind, in parteneriat cu Fortis si Banco Santander, 72 mld. euro pentru banca olandeza ABN Amro.
"Ne-am dori foarte mult sa castigam si meritam sa castigam", declara Goodwin, in iunie 2007, in momentul in care ducea o batalie stransa cu rivalii britanici de la Barclays.
De atunci, actiunile RBS s-au prabusit cu 83% pe bursa londoneza, pe fondul ingrijorarilor privind lichiditatile bancii. Si asta in conditiile in care compania detinea cel mai scazut nivel al rezervelor de capital dintre toate rivalele sale britanice.
Recent, agentia de evaluare Standard & Poor's a redus ratingul de credit al celei de-a treia banci din Marea Britanie dupa valoarea de piata, aceasta fiind prima miscare de acest gen din 1998 incoace. Imediat, Goodwin a anuntat ca va apela la bani guvernamentali pentru a finanta operatiunile bancii.
"Credibilitatea bancii este la pamant", a spus Ken Murray, directorul executiv al Blue Planet Investment Management din Edinburgh, orasul in care RBS isi are sediul central. "Achizitiile reprezinta afaceri riscante, iar pana acum multi directori executivi au platit cu functiile pentru asemenea miscari. Daca gresesti trebuie sa pleci", a adaugat el.
Goodwin este cel care a condus transformarea bancii scotiene vechi de 281 de ani intr-unul dintre cei mai mari creditori pentru companii la nivel european. In ultimii opt ani, banca a platit mai mult de 70 mld. dolari pentru achizitiile efectuate.
Preluarea de catre RBS a National Wes