Nivelul ridicat de poluare din Asia poate afecta procesul de formare a norilor în Himalaya, având ca efect probabil perturbarea musonilor şi accelerarea topirii gheţarilor, relatează Reuters. Sursa: AFP Photo
Un raport ştiinţific întocmit în cooperare de cercetători francezi şi italieni a relevat că particulele microscopice din aer devin „seminţe“ pentru picăturile de apă monitorizate într-un observator montan din Nepal, plasat la cea mai mare altitudine (5.079 metri deasupra nivelului mării).
Este pentru prima oară când oamenii de ştiinţă observă astfel de particule formându-se la o altitudine atât de ridicată, mult peste înălţimile cuprinse în studiile realizate anterior în Europa şi Japonia. „Credem că fenomenul se produce din cauza poluării masive din văi, care se ridică şi afectează masele de aer de la mare înălţime“, a declarat Karine Sellegri, de la Universitatea „Blaise Pascal“, membră a echipei care a realizat studiul.
Documentul arată că particulele provin din fumul emanat în urma arderii lemnului de către oamenii care populează văile Munţilor Himalaya, o mică parte putând avea „origini naturale“, din vegetaţ ie. Oamenii de ştiinţă avertizează asupra riscurilor mai ample ale perturbării mecanismului de formare a norilor. „Creşterea nivelului de poluare în Asia de Sud va avea consecinţe de mediu la scară mondială. Transportul de factori poluanţi din regiunile dens populate din India, Pakistan, China şi Nepal spre Himalaya poate, de asemenea, să conducă la o forţare radiativă (efecte de încălzire) substanţială în Asia de Sud“, susţin autorii studiului.