Criza economica, eufemistic numita pe malurile Dambovitei internationala, pune in evidenta mai mult ca oricand blocajul intelectual care paralizeaza gandirea critica in Romania.
E ca si cand reflectia libera s-ar impiedica intr-un fel de interdictie cvasireligioasa care impiedica orice contestare a capitalismului de prada practicat aici sau aiurea. Sa fie un autentic tabu al societatii de tranzitie, ori doar un totem de care multi nu se pot inca desparti?
Ar putea fi deci un fel de interiorizare a celebrului „There Is No Alternative“ al Margaretei Thatcher care impiedica orice reactie contestatara? Ori poate credinta ca doar acest capitalism venerat ca o forta a naturii va putea scoate poporul din mizerie? Oricare ar fi explicatia, efectul pervers al convingerii ca doar astfel merg lucrurile se simte si dincolo de economie.
Balonul imobiliar cu „produsele toxice“ cu tot a generat o stare de spirit care a influentat intreaga societate. In mass-media convingerea ca realitatea e doar ceea ce exista in presa sau e produs de presa e imaginea in oglinda a situatiei din finante. Ceva exista doar daca este prezentat pe ecranele televizoarelor, pe site-uri sau pe bloguri. Niciodata parca dispretul fata de adevarul-corespondenta n-a fost mai mare. Nu mai e adevarata afirmatia care corespunde realitatii, caci realitatea trebuie sa se plieze imaginii fabricate. Subiectivitatea nu mai are nici o limita.
Ceea ce e virtual devine aproape automat real. Realitatea in sens clasic nu mai exista. Ramane doar iluzia pe care camera de luat vederi o construieste. Iar constructia propusa nu e doar subiectiva - caci subiectivitatea e inevitabila -, dar e si „toxica“. Nu subiectivitatea e cauza, ci ocolirea adevarului si promovarea spectacolului. Iar cand si acest balon se va sparge, caderea va fi traumatizanta. Poate chiar mai dura decat cea din e