Guvernele europene - care au adoptat un plan comun de combatere a crizei pietei de creditare - au anuntat ca vor pune la dispozitia jucatorilor din sistemul financiar 1.873 de miliarde de euro, miscare ce a determinat un avans semnificativ al burselor de pe continent, scrie Financial Times.
In cadrul celui mai mare plan de acest gen, Germania a anuntat ca va acorda garantii in valoare de 400 mld. euro pentru imprumuturile de pe piata interbancara. De asemenea, guvernul federal va crea un fond de rezerva de 100 mld. euro pentru a efectua infuzii de lichiditate in cadrul institutiilor aflate in dificultate si pentru a achizitiona active ilichide.
Executivul de la Paris va garanta cu 320 mld. euro imprumuturile de pe piata interbancara si va furniza rezerve de lichiditate de 40 mld. euro institutiilor financiare.
Ministrul francez de finante, Christine Lagarde, a declarat ca banii ar trebui folositi de bancile locale pentru a-si majora indicele de lichiditate pana la 9%, astfel incat sa poata concura de la acelasi nivel cu institutiile similare britanice.
In acelasi timp, Olanda, Spania, Italia, Austria, Portugalia si Norvegia s-au alaturat acestui efort comun, punand la bataie 501 mld. euro sub forma de garantii si fonduri de rezerva. Guvernul britanic a anuntat ca va pune la dispozitia a trei dintre bancile locale lichiditati in valoare de 37 mld. lire sterline (47 mld. euro), ca parte a unui plan de salvare a sistemului financiar in valoare de 400 mld. lire sterline (507 mld. euro).
Pietele bursiere mondiale au inregistrat cresteri semnificative dupa anuntarea detaliilor legate de planul european menit sa salveze institutiile bancare aflate in dificultate. Odata cu anuntarea planului comun european, principalele banci centrale de pe continent au promis ca vor acorda institutiilor bancare finantare nelimitata exprimata in dolari in cadrul