"Alesii" au decis ieri, prin vot, ca dictatorul Nicolae Ceausescu nu a avut conturi sau averi in strainatate, aproband raportul intocmit de Comisia de ancheta infiintata la propunerea lui Dan Voiculescu.
Dupa ce s-a "chinuit" doi ani sa investigheze daca Nicolae Ceausescu a avut conturi sau averi in strainatate, Comisia de ancheta special constituita si-a incheiat ieri misiunea: prin vot, plenul celor doua Camere a stabilit ca nu au existat bani sau bunuri ale dictatorului in afara granitelor Romaniei. Cu alte cuvinte, inca un subiect delicat a fost ingropat printr-o comisie parlamentara. Infiintata in octombrie 2006, la propunerea lui Dan Voiculescu, pe atunci lider al PC si senator, comisia a fost formata din cinci membri, ramasi patru dupa retragerea liberalului Titu Gheorghiof, desemnat secretar general al Camerei. In componenta ajustata – un pesedist (senatorul Ioan Chelaru), doi conservatori (senatorul Sabin Cutas si ex-peremistul Eserghep Gelil) si un udemerist (Verestoy Attila) –, comisia a concluzionat ca "Nicolae Ceausescu nu a avut conturi in afara tarii" pentru ca "nu vedea nici un motiv pentru care sa depoziteze banii in afara tarii, atat timp cat era convins ca are controlul total asupra situatiei".
Presedintele comisiei, conservatorul Sabin Cutas, a aratat ca s-ar fi ajuns la aceasta concluzie dupa audierea a "diferite persoane care au facut parte din sistemul de stat de atunci, oameni din BRCE, jurnalisti care s-au ocupat de acest subiect". Printre cei care au dat declaratii s-au numarat fostul sef al unitatii Aport Valutar Special, Constantin Anghelache, fostul sef al Departamentului de operatiuni speciale la Banca Romana de Comert Exterior, Rodica Vlaicu, dar si guvernatorul Mugur Isarescu. "Ceausescu nu avea in cap sa mute banii tarii in alta parte, banii erau ai lui, tara era a lui, muncitorii erau ai lui", a declarat