BCE si-a indeplinit obligatiile in ceea ce priveste lupta impotriva actualei crize, mentinand lichiditatea pe piata financiara si reducand dobanda de politica monetara.
Banca Centrala Europeana s-a alaturat bancii centrale americane si altor institutii similare din intreaga lume, in cadrul unei actiuni coordonate, reducand - saptamana trecuta - dobanda de politica monetara cu 0,5%, pana la 3,75%, in incercarea de a stabiliza piata financiara si de a preveni o recesiune economica. Capacitatea bancii de a opri actualele turbulente de pe piata este insa limitata, spun economistii, scrie Der Spiegel.
Miscarea strategilor bancilor centrale a adus dobanda din zona euro la nivelul de 3,75%, iar pe cea americana la 1,5%. In acelasi timp, Banca Angliei a redus dobanda tot cu o jumatate de punct.
Actiunea coordonata a urmat celei mai semnificative prabusiri din ultimele doua decenii a pietelor bursiere din intreaga lume. Miscarea a reprezentat prima operatiune de acest gen a Bancii Centrale Europene din ultimii cinci ani.
Cooperarea intre bancile centrale a venit in contrast cu actiunile guvernelor europene care au esuat in a gasi la timp o solutie comuna actualei crize, reducand si mai mult increderea investitorilor in piata financiara si reflectand o slabiciune cronica in cadrul sistemului financiar al Uniunii.
Banca Centrala Europeana cu sediul la Frankfurt, gardianul monedei unice si responsabila pentru stabilirea dobanzii de politica monetara in cele 15 state membre ale zonei euro, a mentinut pe linia de plutire sistemul financiar al continentului prin intermediul infuziilor de lichiditate pe piata interbancara, in conditiile in care bancile au devenit din ce in ce mai reticente in a-si acorda imprumuturi.
"Increderea a iesit in afara sistemului financiar. Pur si simplu bancile nu mai au incredere una in cealalta", spune Thorsten