In seara zilei de 4 octombrie, primul-ministru italian a indicat clar pe cine considera vinovat pentru criza financiara globala. De la bancherii de pe Wall Street care si-au asumat riscuri foarte mari la cumparatorii de locuinte care au imprumutat mai mult decat si-ar fi permis, Silvio Berlusconi a declarat ca americanii au imbratisat "capitalismul aventurierilor", conform International Herald Tribune.
Spre deosebire, "europenii pun bani deoparte", a adaugat el. "Europa nu se confrunta si nu s-a confruntat niciodata cu riscurile din sistemul american."
Gordon Brown, primul-ministru britanic, a adaugat ca aceasta criza "a venit din America". Urmatoarele 24 de ore urmau sa submineze aceasta opinie.
Pe 5 octombrie, board-ul celei de-a doua mari banci a Italiei a convocat o intrunire de urgenta pentru a atrage capital nou in valoare de 9 miliarde de dolari, in timp ce autoritatile germane s-au grabit sa cada de acord sa garanteze toate conturile bancare detinute de clientii obisnuiti si sa ofere 67 de miliarde de dolari pentru a salva un creditor aflat in impas, Hypo Real Estate.
La cateva zile, guvernul britanic facea public un plan prin care oferea 150 de miliarde de lire sterline sau 256 de miliarde de dolari sub forma de fonduri guvernamentale pentru consolidarea sistemului bancar.
Liderii europeni au acuzat in mod repetat Statele Unite de cand ultimul val al crizei pietelor de credit a trecut Atlanticul in aceasta luna. Realitatea este insa ca bancile europene au copiat cele mai riscante practici ale bancilor americane, acumuland ceea ce s-au dovedit a fi titluri toxice si bazandu-se pe credite pe termen scurt in defavoarea depozitelor pentru a-si finanta operatiunile.
Din anumite puncte de vedere, bancile europene s-au expus de fapt unor niveluri mai ridicate de risc decat bancile americane.
Desi majoritatea institutiilor eur