Producţia autohtonă de vin din struguri ecologici este mică: nici 200.000 de litri anul acesta. Vorba aceea, "esenţele tari se ţin în recipiente mici".
Producţia autohtonă de vin din struguri ecologici este mică: nici 200.000 de litri anul acesta. Vorba aceea, "esenţele tari se ţin în recipiente mici".
România are foarte puţine suprafeţe cu viţă-de-vie certificată ecologic: 65,63 ha anul trecut, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Pe lângă acestea, în 2007 mai erau alte 212,56 ha aflate în perioadă de conversie. Suprafaţa certificată aproape că este împărţită între Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru (35 ha de Merlot) şi firma privată Pietrosaraţii (28 ha pe rod).
RecoltăStaţiunea Bujoru a recoltat anul acesta 193 de tone de struguri eco, din care se vor obţine undeva pe la 110.000 de litri de vin, după cum a estimat Cristina Simion, directoarea Staţiunii. "Pentru strugurii ecologici nu a fost un an bun. Am avut o producţie de 5.500 de kilograme la hectar, comparativ cu 9.000 de kilograme la hectar în sistem convenţional", a spus Simion. Ea a explicat că anul acesta, din aprilie şi până în iunie, a plouat în permanenţă. Şi în timp ce strugurii convenţionali au fost trataţi împotriva manei şi altor dăunători cu substanţe chimice sistemice, în viticultura eco s-au folosit doar substanţe de contact – sulfat de cupru – care sunt spălate de ploaie. "Nu poţi să intervii imediat şi să stropeşti iar şi iar după fiecare ploaie şi de aceea o parte din strugurii eco s-au mănat. Apoi din iunie şi până în 16 septembrie nu a mai plouat deloc, a fost o secetă cumplită, iar Merlotul, care este foarte sensibil, a început să se ofilească", a povestit Cristina Simion. Oricum, pentru viticultorii eco astfel de probleme nu reprezintă ceva neobişnuit. În fiecare an se luptă, prin mijloace naturale, să-