» Multe dintre investitiile anuntate cu surle si trambite pe litoral au ramas la stadiul de proiect.
» Statiuni intregi, promise de autoritati, oameni de afaceri sau guvernanti, au fost ingropate inainte de a se fi montat primul tarus.
» Miza din spatele acestor statiuni-fantoma pare a fi cresterea artificiala a preturilor terenurilor din zona.
Febra investitiilor in turism a atins anii trecuti apogeul. Multe proiecte, care mai de care mai fanteziste, erau prezentate presei. S-a vorbit deseori despre statiuni intregi menite sa revitalizeze turismul in zona si sa atraga sute de mii de turisti. Primul si cel mai rasunator esec a fost megaproiectul "Europa", o statiune amplasata in apropierea localitatilor Corbu si Sacele. Plecata de la o idee care a incoltit in mintea fostului ministru al Turismului Dan Matei Agathon, inca din anul 2000, statiunea-fantoma va implini in curand zece ani de existenta virtuala. Ar fi costat 800 de milioane de euro si ar fi trebuit sa fie construita de la zero de o mare firma internationala. Proiectul a incercat sa fie revitalizat in 2006, dar se pare ca totul nu a fost decat un paravan pentru ca preturile terenurilor din zona sa explodeze, imbogatind politicienii cu relatii si tupeu.
Presa a speculat, la vremea respectiva, manevrele facute de Comisia de Fond Funciar a Prefecturii Constanta, condusa de subprefectul Claudiu Palaz, personaj insolit din administratia constanteana despre care apropiatii spun ca a devenit extrem de bogat in urma unor afaceri nu tocmai curate, dar a carui avere declarata consta in numai doua masini, si acelea destul de vechi.
Corpul de control al Ministerului Agriculturii a descoperit schimburi de teren facute ilegal. Palaz a fost acuzat de numeroase matrapazlacuri, dar raportul MAI nu a descoperit nimic suspect. Curios este ca unii creduli mai spera inca i