» Guvernul a suferit o dubla infrangere: atat legea de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice, cat si legea privind majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca au fost declarate constitutionale.
» Cateva mii de dascali veniti la Bucuresti din toate colturile tarii au cerut in strada demisia Guvernului, sustinand ca bugetul educatiei isi poate permite sa-i plateasca mai bine.
» In replica, Guvernul sustine ca va adopta "orice masura posibila" pentru ca stabilitatea financiara a tarii sa nu fie afectata de aceste cresteri salariale pe care economia nu le poate suporta.
Guvernul PNL a pierdut ieri, la Curtea Constitutionala, cel de-al doilea razboi cu profesorii. Primul razboi, dus in Parlament, s-a soldat cu victoria zdrobitoare a cadrelor didactice: ele au castigat 50% in plus la salariu, prin votul tuturor alesilor, inclusiv al PNL.
In timp ce liderii dascalilor saluta "decizia fireasca" a Curtii Constitutionale – care a decretat ca majorarea lefurilor nu incalca Legea fundamentala a Romaniei –, Guvernul sustine in continuare ca economia nu poate suporta aceste cresteri salariale si promite sa caute "orice masura posibila in sprijinul stabilitatii economice". O astfel de masura, sugerata chiar de premierul Tariceanu, ar fi amanarea intrarii in vigoare a legii printr-o ordonanta de urgenta. Legea salariilor profesorilor mai are inca un pas de trecut pentru a deveni efectiva: ea trebuie promulgata de presedintele Traian Basescu.
"Decizia apartine in acest moment Presedintiei, care are posibilitatea sa promulge sau nu aceasta lege, si ramane la latitudinea presedintelui sa se pronunte pe oportunitate. Guvernul va analiza cu foarte mare atentie decizia Curtii si vom vedea ce este de facut", a declarat Gabriel Berca, secretarul general al Guvernului.
Ieri, chiar inainte de aflarea sentintei Cu