Liderii europeni, in special sefii de stat ai Frantei, Germaniei si Marii Britanii, au planuri mari privind reglementarea industriei bancare de pe batranul continent, dupa ce masura de a injecta aproape 1.500 de miliarde de euro in sistemul financiar a dat roade.
Liderii isi stabilesc un nou obiectiv, mai indraznet decat precedentele - inasprirea reglementarilor din sectorul financiar la nivel mondial, dupa ce Statele Unite au decis sa paseasca pe urmele Europei si sa cumpere pachete de actiuni in cadrul bancilor, scrie Bloomberg.
Americanii nu se vor lasa usor convinsi de aceasta data, chiar daca liderii europeni vor reusi sa prezinte acest plan din perspectiva unui front comun, acest lucru fiind el insusi greu de realizat.
Liderii Uniunii Europene s-au intalnit ieri la Bruxelles pentru a discuta urmatoarele masuri ce urmeaza a fi luate ca raspuns la situatia dificila de pe pietele globale, dupa ce ultima masura adoptata, injectarea a 2.000 mld. dolari (1.463 mld. euro) in propriile sisteme financiare, pentru a isi salva institutiile de la pieire, s-a soldat cu succes.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel si primul-ministru britanic Gordon Brown fac presiuni pentru adoptarea unor noi reglementari globale mai aspre si pentru delegarea unor prerogative mai ample Fondului Monetar International fata de cele pe care acesta le are in prezent. Un asemenea acord ar semana cu acordul de la Bretton Woods din 1944, care stipula crearea FMI si a Bancii Mondiale, precum si impunerea unor rate de schimb fixe.
Liderii europeni incearca sa capitalizeze succesul inregistrat de Gordon Brown in ultimele zile dupa ce planul britanic de salvare a sistemului financiar a fost preluat partial de catre secretarul Trezoreriei din Statele Unite Hank Paulson.
Marea Britanie cheltuie 50 mld. lire (63,6 mld. euro) pentru