Participatiile pe care guvernul le achizitioneaza in cadrul Citigroup, Morgan Stanley si alte sapte mari institutii nu garanteaza ca investitiile vor impulsiona activitatile de creditare si debloca in acest fel pietele de credit. In acelasi timp, in urma achizitionarii acestora, guvernul nu va primi pozitii in cadrul boardurilor bancilor si niciun alt fel de autoritate in a cere firmelor sa utilizeze fondurile primite in scopul restartarii economiei, scrie Bloomberg.
Oficialii Trezoreriei admit ca nu pot obliga bancile sa transfere banii contribuabililor in mainile clientilor lor. In schimb, oficialii sunt siguri ca investitiile guvernului vor crea conditii ca bancile sa fie incurajate sa inregistreze profituri din creditare decat sa acumuleze banii pentru a-si consolida bilanturile.
Tim Ryan, director al Securities Industry and Financial Markets Association, spune ca prin insasi amploarea lor, influziile de capital pe care bancile le primesc reprezinta un puternic impuls pentru ca fondurile sa fie valorizate in economie. Pachetul oferit de administratia Bush ridica semne de intrebare privitoare la rolul pe care guvernul federal il va juca in conditiile in care acesta devine un investitor important in cadrul sectorului financiar.
Deja, companiile care accepta banii contribuabililor sunt obligate sa aplice restrictiile privitoare la pachetele de plati acordate directorilor lor executivi.
"Exista in mod evident pericolul unei implicari sporite a guvernului in operatiunile bancilor", crede Martin Baily, din cadrul Brookings Institution.
Administratia conteaza pe agentiile care reglementeaza deja bancile sa monitorizeze indeaproape operatiunile zilnice. Agentiile respective pot incuraja firmele sa continue sa crediteze companiile si gospodariile.
Totusi, este posibil ca presiunile guvernamentale subtile asupra bancilor sa nu aiba efecte