În Codul Penal ar putea fi introdusă o prevedere pentru sancţionarea denigrării unei instituţii bancare, a declarat joi Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Acesta a avut întrevedere cu Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, şi a spus că Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României a avut o „atitudine pozitivă” faţă de această propunere, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).
În piaţă au apărut zvonuri cum că mai multe bănci se confruntă cu probleme din cauza căderii bursei de săptămâna trecută. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a declarat luni că banca centrală va lua măsuri drastice, până la retragerea autorizaţiei de funcţionare, în cazul în care se dovedeşte că unii bancheri au răspândit zvonuri cu privire la situaţiile băncilor. Au existat cazuri pe piaţa bancară internaţională în care s-a zvonit faptul că o instituţie bancară va da faliment, ceea ce a făcut ca toţi clienţii să se grăbească să îşi scoată banii, lăsând respectiva bancă fără bani. Astfel, au fost cazuri de bănci care deşi erau “sănătoase” au rămas fără lichidităţi şi apoi au dat faliment din cauza unor simple zvonuri.
Isărescu a declarat recent că zvonurile legate de Banca Transilvania seamănă cu cele din 2000 referitoare la Banca Comercială Română. Reprezentanţii bancherilor au atras atenţia asupra faptului că aceste zvonuri sunt cu atât mai periculoase cu cât se bănuieşte că au plecat chiar din mediul bancar, de la nivel de vârf. „Nu excludem ideea ca unele zvonuri să fi plecat din interiorul sistemului bancar. Necesitatea unei incriminări este cu atât mai puternică atunci când vorbim că zvonurile au urmărit un rău intenţionat, că s-a dorit slăbirea unor bănci, chiar în perspectiva unor preluări sau fuziuni”, a mai spus Ghe