Influenta Bancii Centrale Europene incepe sa se faca simtita in regiune, dincolo de granitele Uniunii. Dupa ce Ungaria a primit un imprumut de cinci miliarde de euro pentru a-si curata piata locala de creditare, BCE va acorda ajutor Elvetiei si Islandei, care nu sunt membre UE. Presedintele bancii, Jean-Claude Trichet va deveni mai puternic la nivel continental, institutia pe care o conduce fiind solutia vizata de tarile care doresc stabilitate pe pietele lor financiare.James Nixon, economist la
Influenta Bancii Centrale Europene incepe sa se faca simtita in regiune, dincolo de granitele Uniunii. Dupa ce Ungaria a primit un imprumut de cinci miliarde de euro pentru a-si curata piata locala de creditare, BCE va acorda ajutor Elvetiei si Islandei, care nu sunt membre UE. Presedintele bancii, Jean-Claude Trichet va deveni mai puternic la nivel continental, institutia pe care o conduce fiind solutia vizata de tarile care doresc stabilitate pe pietele lor financiare.
James Nixon, economist la Societe Generale in Londra considera ca "BCE va iesi din criza cu o reputatie mai buna, mai ales ca celelalte banci centrale se intreaba daca au capacitatea de a rezolva aceste probleme". Ministrul de externe islandez, Ingibjorg Solrun Gisladottir a declarat ca tara sa are acum nevoie de asistenta BCE. In Islanda, sistemul bancar este in mare pericol, deoarece cateva banci au cazut. De asemenea, Elvetia primeste asistenta din partea BCE, mai ales dupa ce a ajutat UBS. De asemenea, premierul polonez Donald Tusk a anuntat ca tara sa intentioneaza sa adopte euro in 2012. O declaratie-supriza a venit si din partea premierului suedez Fredrik Reinfeldt, care a precizat ca "in situatii de criza, precum cea de fata, este mai bine sa fie in interiorul unui mecanism financir cum este euro, decat in afara lui".
Pana acum, nici una dintre tarile membre eur