America pare a fi deja in recesiune. Cifrele oficiale lipsesc deocamdata, insa sunt indicatori economici care arata ca lucrurile nu stau bine. Vanzarile cu amanuntul au scazut in septembrie cu 1,2% in Statele Unite fata de luna august, acesta fiind cel mai scazut nivel din ultimii 3 ani. Aceeasi atmosfera exista si in Europa, unde comisarul Joaquin Almunia a invitat statele membre sa depuna toate eforturile pentru organizarea economiei intrucat, spune el, "incepem sa suferim si in ec
America pare a fi deja in recesiune. Cifrele oficiale lipsesc deocamdata, insa sunt indicatori economici care arata ca lucrurile nu stau bine. Vanzarile cu amanuntul au scazut in septembrie cu 1,2% in Statele Unite fata de luna august, acesta fiind cel mai scazut nivel din ultimii 3 ani.
Aceeasi atmosfera exista si in Europa, unde comisarul Joaquin Almunia a invitat statele membre sa depuna toate eforturile pentru organizarea economiei intrucat, spune el, "incepem sa suferim si in economia reala, in sectoarele non-financiare ale economiei si trebuie sa ne ocupam de aceste probleme de crestere economica, de somaj si de nivelul de trai al oamenilor".
In timp ce Irlanda este deja in recesiune si Germania recunoaste ca este "in prag", Franta ezita deocamdata sa pronunte cuvantul recesiune, probabil de teama de a nu cobori nivelul de incredere al consumatorilor, si asa destul de afectat.
Premierul francez prefera sa vorbeasca despre "o pauza de crestere" in 2009, decat de recesiune. "Daca America intra in recesiune, aceasta este, evident, o veste foarte proasta, pentru ca acest lucru inseamna ca tarile dezvoltate vor cunoaste un an 2009 foarte dificil", a declarat in termeni destul de vagi François Fillon.
Un semnal al contractarii activitatii economice este scaderea, deja dramatica, a pretului petrolului, care a ajuns ieri la 71 de dolari, valoare de neconcepu