Politologul francez Philippe Moreau-Defarge este total de acord cu afirmatia presedintelui rus Dmitri Medvedev ca dominatia economica americana a luat sfarsit, insa subliniaza ca si Rusia isi supraevalueaza puterea. Ea nu este o putere economica si va fi, prin urmare, un actor marginal negocierilor globale care trebuie sa aiba loc in contextul crizei financiare mondiale. Jucatorii de forta, spune el intr-un interviu pentru HotNews.ro, sunt China, tarile arabe, India si Brazilia.
Reporter: In contextul crizei financiare mondiale, in care tot mai multe voci spun ca este nevoie de schimbare a sistemului, credeti ca o astfel de transformare atrage dupa sine si o transformare a sistemului geo-politic international? Philippe Moreau-Defarge: Unul dintre obiectivele imediate este sa se schimbe sistemul financiar pentru a avea reglementari mai bune, astfel incat sa evitam modificari ale sistemului geo-politic. Pentru ca, daca exista o mare dezordine in sistemul geo-politic, atunci este posibil sa apara si razboaie sau mari crize.
Asadar, primul pas trebuie sa fie stabilizarea sistemului financiar prin noi reguli, pentru a avea o tranzitie pacifista spre ceea ce ar putea fi un nou sistem geo-politic. Dar e clar ca sistemul financiar nu este acum stabil si bine stabilit, criza economica se poate adanci, iar consecinta ar putea fi o reala dezordine geo-politica, anarhie exprimata de exemplu prin tensiuni intre Statele Unite si China sau puteri emergente. Reformarea sistemului economic va lua mult timp si va fi foarte dificila.
Reporter: Recent, liderul rus Dmitri Medvedev spunea ca dominatia economica a SUA a luat sfarsit si exprima voalat ca puterea SUA este diminuata. Philippe Moreau-Defarge: In primul rand, are dreptate: dominatia economica a SUA a luat sfarsit. In al doilea rand insa, Rusia isi supraevalueaza pozitia. Rusia nu este o putere atat