Pentru a lua cina la vreunul dintre cele mai scumpe restaurante din lume, clienţii trebuie să se ostenească pentru a face rost de o masă. Eforturile lor nu înseamnă însă nimic în comparaţie cu încercarea de a lua masa la restaurantul „The Clink” (La Pârnaie, n.r.), unde clienţii îşi lasă lucrurile de valoare la intrare, sunt de acord cu o percheziţie corporală şi trebuie să treacă prin mai multe uşi de oţel ranforsate înainte de a se aşeza la masă. The Clink se găseşte între zidurile închisorii britanice High Down, în Sutton, Surrey, şi promite să fie cea mai “captivantă” locaţie pentru un restaurant, notează publicaţia The Daily Mail.
Ideea îi aparţine lui Alberto Crisci, catering manager la închisoarea unde îşi ispăşesc pedepsele 747 de deţinuţi. Restaurantul îşi va deschide porţile la începutul anului viitor, iar deţinuţii vor găti şi servi până la 1.000 de porţii pe zi, destinate atât clienţilor restaurantului, cât şi angajaţilor închisorii. Cei maximum 80 de clienţi pe zi ai restaurantului vor avea la dispoziţie un meniu rafinat, la preţuri scăzute (o masă cu patru feluri începe de la 15 lire sterline). Legumele servite la restaurant vor fi organice, cultivate tot de deţinuţi, în sera şi grădinile închisorii. Mobila din “restaurant” a fost creată tot de deţinuţi, de această dată de cei de la închisoarea din Durham.
Crisci, fost bucătar-şef la restaurantul Mirabelle din Londra, conduce bucătăria închisorii de 11 ani. El susţine că îşi doreşte ca restaurantul “să reprezinte sunetul lanţurilor rupte de bărbaţii care doresc şi merită o a doua şansă în viaţă”. Prin intermediul acestui proiect, peste 300 de deţinuţi vor putea, anual, să obţină calificările necesare pentru a putea ocupa o slujbă într-un restaurant după ispăşirea pedepsei. (A.I.)
Pentru a lua cina la vreunul dintre cele mai scumpe restaurante din lume, clienţii trebuie să se os