Ansamblurile rezidenţiale şi clădirile de birouri sunt apreciate la „Bienala de Arhitectură 2008”. Conferinţa arhitecţilor, care a început ieri la Teatrul Naţional, va cuprinde concursuri din arhitectură, urbanism şi design. În contextul unei dezvoltări urbanistice haotice în Capitală, specialiştii din domeniu au ajuns să aprecieze drept valoroase lucrările arhitecturale realizate în ultimii doi ani. Ansambluri rezidenţiale, clădiri de birouri şi locuinţe individuale vor fi premiate pe 20 octombrie, în cadrul „Bienala de Arhitectură 2008”.
Evenimentul a început ieri, la Teatrul Naţional şi la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, cu un amplu concurs, care a cuprins şase secţiuni. La clădirile cu o suprafaţă construită sub 1.000 mp se înscriu aproximativ 30 de clădiri din Capitală, case în special din zona de nord.
La categoria peste 1.000 mp, sunt 25 de proiecte: imobile, ansambluri rezidenţiale din zonele centrale şi de nord. La secţiunea urbanism sunt numai două proiecte, “pentru că în Bucureşti există mai mult interes pentru spaţiul privat decât pentru cel public”, a explicat vicepreşedintele Uniunii Arhitecţilor din România, Ştefan Ghenciulescu. Alte secţiuni mai sunt amenajările interioare şi designul, restaurarea şi reabilitarea clădirilor şi publicaţiile de arhitectură.
Proiecte pentru Bucureşti
Bienala cuprinde opt expoziţii şi trei conferinţe de arhitectură. În cadrul expoziţiei de proiecte de arhitectură cu buget mic şi foarte mic care va avea loc mâine la Muzeul Ţăranului Român vor fi prezentate proiecte arhitecturale precum amenajarea Dâmboviţei “cu scări, terase”. Un alt proiect va fi amenajarea unui trotuar confecţionat dintr-un lemn special, între Athenee Palace şi Biblioteca Centrală Universitară.