Majorarea cu 50% a salariilor profesorilor şi a pensiilor pentru grupele I şi II a fost declarată constituţională. Sursa: Agerpres
Legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% este conformă cu Legea fundamentală, au stabilit ieri judecătorii Curţii Constituţionale. O decizie similară au luat şi în cazul legii privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă. Acest lucru nu garantează însă că banii prevăzuţi în legi vor şi ajunge la cei vizaţi.
Cel de care depind acum majorările este preşedintele Traian Băsescu, pe masa căruia se află cele două acte normative, pentru promulgare. Şeful statului, care a cerut recent „responsabilitate şi prudenţă“ în acest domeniu, are însă la îndemână şi posibilitatea amânării majorărilor fie printr-o cerere de reexaminare a legii în parlament, fie printr-o nouă contestaţie la Curtea Constituţională.
Dacă legea va fi promulgată, aşa cum Băsescu a dat de înţeles la un moment dat, guvernul va fi însă pus din nou în şah, premierul Tăriceanu declarându- se în imposibilitatea de a da banii prevăzuţi de lege. Ca soluţie pentru guvern, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, vorbeşte deja despre o ordonanţă de urgenţă de suspendare a majorărilor salariale.
Notă de plată ridicată
Legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar urma să intre în vigoare imediat ce este promulgată de Băsescu, în timp ce majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă are ca termen 1 ianuarie.
Guvernul a atacat cele două acte normative pe motiv că nu sunt precizate sursele de finanţare. Potrivit estimărilor executivului, majorarea salariilor profesorilor ar însemna un efort bugetar de 700 de milioane de lei (în 2008) şi de 4,3 miliarde de lei (în 2009). Majorarea pensiilor ar presupune un efort bugetar de 2,75 miliarde de lei, în 2009. Guvernul a susţ