Criza forţei de muncă se amplifică. După lucrătorii din domeniul construcţiilor, alte categorii de angajaţi sunt pe cale de dispariţie: inginerii, electricienii, contabilii, şoferii şi chiar managerii. Nici industria textilă, alimentară sau domeniul serviciilor nu vor scăpa de virusul „angajaţi puţini şi slab pregătiţi“.Că în România nu sunt specialişti şi că forţa de muncă este din ce în mai puţină şi mai slab pregătită sunt lucruri pe care majoritatea angajatorilor le cunosc. Dar, în ultimul timp, această problemă s-a agravat, după construcţii, şi alte domenii confruntându-se cu lipsa oamenilor, aşa cum arată numeroase studii. 73% dintre angajatorii autohtoni raportează dificultăţi foarte mari în găsirea candidaţilor potriviţi. Conform studiului „Deficitul de talente“ al companiei Manpower, inginerii, electricienii, sudorii şi chiar managerii sunt greu de găsit de angajatori sau firme de recrutare. Şi la nivel internaţional cei mai doriţi angajaţi sunt inginerii, personalul calificat, managerii şi contabilii.
Românii, înaintea japonezilor Potrivit studiului Manpower, la nivel global, procentul de angajatori care au dificultăţi în găsirea de oameni potriviţi pentru anumite posturi a scăzut de la 41% în 2007, la 31% în 2008. Lipsa de talente este însă o problemă, mai ales în România, unde deficitul este de 73%, ţara noastră devansând Japonia, cu 63%. Urmează Hong-Kong, cu 61%, Singapore, 57%, şi Australia, 52%. Mult mai relaxaţi sunt angajatorii din India şi Marea Britanie, unde deficitul este de 12%, Irlanda, 14%, China şi Olanda, cu 15%.
Industria alimentară, transporturile şi IT-ul, în criză Alte domenii care vor fi afectate de lipsa forţei de muncă sunt industria alimentară, logistica, IT-ul şi transporturile, aşa cum arată studiul „Piaţa forţei de muncă din România şi imigraţia“, realizat de Fundaţia Soros România. Unul dintre motivele acestei cr