După 17 ani în care a condus activitatea mecano-energetică din fostul Minister al Petrolului, Ioan Simion şi-a dezvoltat propria afacere în industria petrolieră. Ioan Simion, acţionarul majoritar al companiei petroliere Confind, trebuie să predea, în doi ani, o rafinărie la cheie în Kurdistan. Viaţa profesională a lui Ioan Simion s-a identificat întotdeauna cu industria petrolieră. „Numai în primii trei ani după şcoală am lucrat în cercetare, pentru că aşa era la modă”, mărturiseşte el.
Deşi a înfiinţat firma Confind încă din 1991, abia în 2003 a început să se ocupe de ea cu adevărat. Până în acel moment, el a lucrat în sistemul public. Nu-i pare rău că l-a părăsit în favoarea propriei afaceri. În 2007, Confind a înregistrat o cifră de afaceri de 50 milioane de euro.
Confind are monograma americană API
În plus, deşi a avut grijă să nu depindă de niciun client mare, Simion este mândru de colaborările cu partenerii externi pentru care exportă până la 80% din producţia de echipamente pentru industria petrolieră. Printre aceştia se numără: Ascom (Moldova), Danieli (Italia) şi Sterling (Germania).
De asemenea, pentru clienţii ruşi, Confind are o reprezentanţă şi la Moscova. Omul de afaceri povesteşte cu plăcere despre toate rafinăriile şi echipamentele pe care le-a produs şi asamblat în ţări, precum Kazahstan, Kurdistan sau Sudan. „Acolo nu există nimic, mai ales beton. Un cap de aţă dacă aveai nevoie, trebuia să-l aduci din România”, îşi aminteşte el despre aceste experienţe de afaceri din străinătate.
Pe lista de lucrări în desfăşurare este trecută, printre altele, o rafinărie în Kurdistan, cu o capacitate de 0,8 milioane de tone pe an, al cărei proiectant general este o firmă americană.
Simion recunoaşte că nu i-a fost niciodată ruşine să înveţe de la străini, indiferent de naţional