» E un loc de care putini au auzit. Treci pe langa el fara sa-i dai importanta. Pentru ca nici nu exista indicatoare speciale care sa-ti atraga atentia ca te afli in Sucidava.
» Am ajuns pe malul Dunarii, in dreptul orasului Corabia. O tabla de pe marginea drumului te trimite spre fostul castru roman. Tot de aici pornea cel mai mare pod din antichitate.
» Doar localnicii stiu povestea fascinanta a unui loc care pentru multi romani e necunoscut. Aici exista o fantana secreta. Trebuie sa strabati un tunel ca sa ajungi la "izvorul iubirii" din care miresele vin sa bea, in credinta lor ca "apa vie" le va da fericire vesnica in casnicie.
» Un om intre doua varste, angajat al Primariei Corabia, e ghidul cetatii. Dar el insusi face parte din istorie. Dumitru sapca e stra-stanepotul lui Popa sapca, unul din capii revolutiei de la 1848.
Norocul pare a fi singurul "ghid" pentru cei care pornesc la drum intins prin tara asta si vor sa-i cunoasca istoria "pe viu". Indicatoarele sau brosurile turistice sunt "pasari rare". Asa ca trebuie sa stai cu ochii pe cea mai mica tabla, daca e si aia, batuta-n cuie intr-un gard, in cel mai bun caz, care te poate indruma spre locuri de legenda, acolo unde numai umbrele eroilor de altadata mai bantuie azi pustiul. Asa ni s-a intamplat cand mergeam de-a lungul Dunarii. Am ajuns in dreptul orasului Corabia, iar printre copacii de pe marginea soselei zarim din intamplare, in goana masinii, un panou "zgribulit", mic si neajutorat, mancat de rugina. Abia se mai vad pe el cateva litere care ascund in spatele lor o istorie de peste 2.000 de ani. "Peticul" ne trimite spre cetatea Sucidava.
Ghidul de la Primarie
Curiozitatea ne scoate din soseaua principala, indrumandu-ne pasii pe cateva stradute laterale, unde numai linistea face legea. Ajungem destul de repede in dreptul unui panou car