Parlamentul a aprobat introducerea noii taxe numita Eco-taxa, in cuantum de 0,2 lei/bucata pentru pungile de tip sacosa confectionate din materiale care nu sunt biodegradabile. Aceasta taxa va intra in vigoare din date de 1 ianuarie anul viitor si se va incasa de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere.Eco-taxa se va evidentia distinct pe documentele de vanzare catre consumatorul final, iar valoarea acesteia va trebui sa fie afisata la loc vizibil
Parlamentul a aprobat introducerea noii taxe numita Eco-taxa, in cuantum de 0,2 lei/bucata pentru pungile de tip sacosa confectionate din materiale care nu sunt biodegradabile. Aceasta taxa va intra in vigoare din date de 1 ianuarie anul viitor si se va incasa de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere.
Eco-taxa se va evidentia distinct pe documentele de vanzare catre consumatorul final, iar valoarea acesteia va trebui sa fie afisata la loc vizibil. Potrivit legii, agentii economici care nu se vor conforma noii reglementari vor fi penalizati cu amenda.
Pe de alta parte, Parlamentul a aprobat si introducerea contributiei de 100 lei/tona datorata de unitatile administrativ-teritoriale incepand cu date de 1 iulie 2010, in cazul neindeplinirii obiectivului de diminuare cu 15% a cantitatii de deseuri municipale si asimilabile. Plata acestei contirbutii se va face pentru diferenta dintre cantitatea corespunzatoare obiectivului de diminuare si cantitatea efectiv diminuata.
Sumele rezultate din aplicarea acestor doua prevederi legislative vor fi acumulate in Fondul pentru Mediu, de unde banii vor fi distribuiti pentru finantarea proiectelor de mediu din tara.
"A fost Ales termenul de 1iulie 2010 in cazul contributiei de 100 lei/tona tocmai pentru ca agentii unitatile adminis