Pentru prima data de cand criza s-a intensificat la sfarsitul verii, pietele de credit au inregistrat o usoara "dezghetare", dupa ce amenintarile la adresa sistemului financiar au scazut in urma deciziei guvernului american de a prelua participatii in cadrul unor banci importante, scrie The Wall Street Journal.
Totusi, conditiile au ramas la fel de dificile pe aproape toate pietele si este posibil sa nu se simta o relaxare semnificativa in urmatoarele saptamani, spun jucatorii de pe piata.
Sectoarele cele mai impulsionate de planul guvernului au inregistrat cele mai solide evolutii. Obligatiunile corporatiste emise de banci au inregistrat o crestere a valorii, iar randamentele acestora au scazut dramatic, in timp ce ratele dobanzii pentru creditele pe termen scurt au scazut.
Ar putea dura mai multe saptamani sau luni pana cand banii vor circula din nou liber pe pietele creditelor pe termen scurt si pana cand randamentele obligatiunilor corporatiste vor scadea suficient de mult pentru a permite bancilor sa se finanteze la rate atractive. Acesta este un pas necesar pentru ca bancile sa-si reia operatiunile de creditare.
Totusi, criza financiara prelungita a afectat deja parti ale economiei, iar redresarea pietelor de credit ar putea veni prea tarziu pentru unii. Retailerii, producatorii auto si operatorii de cazinouri inregistreaza o incetinire a ritmului de crestere a veniturilor in conditiile in care consumatorii isi reduc cheltuielile.
Ratele obligatiunilor ipotecare, desi semnificativ mai ridicate decat cu o luna in urma, au scazut usor. Companiile cu probleme au asistat la o scadere a dobanzilor datoriilor lor, insa aceste firme nu au practic acces la pietele de credit din cauza costurilor ridicate de finantare.
Temerile privitoare la economie au o importanta in crestere pentru pietele de credit. Chiar in conditiile in care banci